bio termékek

A tisztítószereket is a bioboltokban érdemes beszerezni!

(0/0)

Minden háziasszony számára a nyugalmat az jelenti, ha tiszta a konyhája, ha csillognak az edényei, ha ragyog a fürdőszobája, ha baktériummentes a mellékhelyisége és ha makulátlanok a ruhái. De mivel éri el mindezt? ezer és ezer reklám hirdeti a jobbnál-jobb tisztító-, fertőtlenítő-, mosogató-, és mosószereket, a lehetséges „mellékhatásokról” azonban hallgatnak. lehet, hogy ezektől a szerektől szép lesz az otthonunk, de azt is figyelembe kellene venni, hogy ezek a termékek szennyezik a környezetet, károsítják az egészségünket. Akár még mérgezést vagy allergiás reakciókat is kiválthatnak. Mosáshoz például tökéletesen jól lehet használni a mosódiót. 

tisztitószerek

A lefolyótisztítók erős lúgos, a vízkőoldók pedig savak: ezek a termékek maró hatásúak, a belőlük felszabaduló gázok pedig nagymértékben károsítják a májunkat és a vesénket. De a nyálkahártyát is erősen irritálják. A fertőtlenítők és tisztítószerek maró hatású hipót tartalmaznak, melynek gőze irritatív, hosszan tartó használata a tüdőnk károsodását vonhatja maga után. 

Sok tisztítószer tartalmaz erősen mérgező formaldehidet, fenolt, krezolt, melyek belélegezve rosszullétet, fejfájást okozhatnak, ráadásul potenciális rákkeltő anyagok. Antibakteriális hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a triklozánt a különféle fertőtlenítő- és tisztítószerekben (sőt, még egyes fogkrémekben és tusfürdőkben is megtalálható!) mely allergén, valamint vese- és májkárosító hatású. Mivel erős baktérium- és gombaölő, a rossz mikroorganizmusok mellett a jókat is kiirtja, ráadásul folyamatos használata egyre inkább ellenálló baktériumtörzsek kialakulását eredményezheti.

A mosogatószerek kiszárítják a kezünket, legyengítik a bőr védekező képességét. Az ablaktisztítók ammóniával dúsítottak, melynek belégzése egészségre ártalmas. A mosószerben lévő fehérítő, foszfát, szintetikus illatanyagok, enzimek és egyéb adalékanyagok amellett, hogy erőteljesen károsítják az élővizet, különféle bőrpanaszokat és allergiát idézhetnek elő.

 

Ezeket az anyagokat elkerülhetjük különböző természetes anyagok használatával: ecettel fertőtlenítsünk, oldjuk a zsírt és a vízkövet, takarítsuk az ablakot. A szódabikarbónával szagtalanítsunk, tisztítsuk a hűtőszekrényt. A vécét is e két anyaggal súroljuk ki. A vízkövet a citromsav is feloldja. Mosogatáshoz használhatunk ecetet vagy citromot, súroláshoz pedig kiváló a szódabikarbóna.A bútorok tisztítására és ápolására tökéletes az olívaolaj, a lenolaj, a méhviasz és a citrom. A krómozott felületek szépen megtisztíthatóak almaecettel.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).